Welk papier kies ik: coated of uncoated?

Jouw drukwerk is het visitekaartje van je bedrijf. En dus moet de kwaliteit goed zijn. Een belangrijke rol hierin speelt de keuze voor het door jou gebruikte papier. Grofweg kunnen we papiersoorten opdelen in twee varianten: coated en uncoated. In dit artikel leggen wij uit wat het verschil is en hoe je de voordelen van elk papiertype optimaal kunt benutten.

De kenmerken van coated papier

Coated papier staat ook wel bekend als gecoat of gestreken papier. De papiersoort kenmerkt zich door een dunne strijklaag aan beide zijden. Hiervoor voelt het glad aan als je er met je vinger overheen strijkt. De gladde laag heeft zowel voordelen als nadelen: deze heeft een gesloten structuur en hoge kleurkracht, maar laat zich lastig beschrijven.

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat coated papier bij uitstek geschikt is voor producten als brochures, flyers, posters en folders. Dankzij de gesloten papierstructuur is relatief weinig inkt nodig en komen alle kleuren in het drukwerk dichtbij die in jouw ontwerp. Zowel een matte als glanzende look behoort tot de vele mogelijkheden bij gestreken papier.

De kenmerken van uncoated papier

Uncoated papier staat ook wel bekend als ungecoat of ongestreken papier. De papiersoort valt in eerste instantie op door het gebrek aan een strijklaag. Hierdoor voelt het ruwer aan als je er met je hand overheen gaat. De open structuur maakt ungecoat papier zeer geschikt om op te schrijven, maar bij bedrukking zijn ongeveer 50% minder kleurtinten mogelijk en is 20% meer inkt nodig.

Deze kenmerken maken van uncoated papier de ideale keuze voor producten die beschrijfbaar moeten zijn. Denk hierbij onder meer aan briefpapier, notitieblokken maar ook visitekaartjes. Ongestreken papier is bij PrintSelect verkrijgbaar in verschillende varianten zoals bankpost wit, basix vergé cremé, basix vergé wIt, biotop cremé en cyclus eco (allen lasergeschikt).

Hoe komt mijn drukwerk eruit te zien?

De kleuren in je drukwerk kunnen in de praktijk anders uitvallen dan die in je ontwerp. De kans hierop is groter als je uncoated papier gebruikt. Het is daarom belangrijk om de kans op kleurverschil zoveel mogelijk te minimaliseren. Dat kan door al in de ontwerpfase rekening te houden met de gebruikte papiersoort. Kleuren ogen op bankpost wit bijvoorbeeld anders dan op biotop cremé.

Bij PrintSelect heb je keuze uit onder meer Full Color- en PMS-bedrukking. Kies in je favoriete Adobe-programma het profiel FOGRA27 voor de hoogste kleurechtheid in je drukwerk bij Full Color-bedrukking. Geef je de voorkeur aan PMS-kleuren? Kies dan in de ontwerpfase voor de kleurstaal Pantone Solid Coated of Pantone Solid Uncoated met profiel PDF/x-1a:2001. Succes!