Wat is het verschil tussen PMS en Full Color kleuren?

Of je nu visitekaartjes, enveloppen of briefpapier laat bedrukken: bij PrintSelect bieden we je de keuze uit bedrukking in PMS-kleuren of Full Color. Maar wat is het verschil hiertussen nu eigenlijk? En welke kleursoort is in jouw situatie de beste keuze? Hieronder geven we antwoord op deze vragen belichten we de specifieke voordelen van zowel PMS als Full Color voor jouw drukwerk.

Wat zijn PMS kleuren precies?

PMS is een afkorting voor Pantone Matching System. Dit universele kleursysteem bestaat uit vaste kleuren die elk hun eigen nummer hebben. Op dit moment zijn er maar liefst 1114 genummerde PMS-kleurvarianten in omloop. Ook houdt het systeem rekening met bedrukking op coated of uncoated papier. De kleuren worden voorafgaand aan het drukken gemengd.

Het voordeel van PMS is de kleurvastheid van het drukwerk. Doordat elke kleur zijn eigen nummer heeft, is het kleurresultaat altijd en overal hetzelfde. Hierdoor is je drukwerk ongevoelig voor een onjuiste kleurweergave op je eigen beeldscherm. PMS is in het bijzonder geschikt voor drukwerk met enkele specifieke kleuren.

Wat zijn Full Color kleuren precies?

Full Color drukwerk staat ook wel bekend als vierkleurendruk of CMYK. Dit komt omdat Full Color kleuren worden gemaakt op basis van vier basiskleuren: Cyaan (blauw), Magenta (rozerood), Yellow (geel) en Key (zwart). Vandaar de afkorting CMYK. Full Color kleuren worden met elkaar gemend tijdens het drukken.

Het voordeel van Full Color drukwerk is dat het drukken van alle kleuren in het volledige kleurspectrum mogelijk is. Hierdoor heb je meer opties dan bij PMS, waar je beperkt bent tot een selectie van 1114 genummerde kleuren. Wel is het kleurresultaat minder voorspelbaar dan bij PMS drukwerk en dat maakt het risico op inconsistente resultaten groter.

Wanneer gebruik ik PMS en wanneer Full Color?

PMS en Full Color bedrukking bieden beide hun eigen specifieke voordelen. PMS drukwerk blinkt met name uit voor bedrukking in enkele kleuren waarbij kleurechtheid een belangrijk criterium is. Dit is vooral het geval bij drukwerk met bedrijfslogo’s en huisstijlen. Denk bijvoorbeeld aan logo’s op briefpapier of op visitekaartjes.

Full Color drukwerk kenmerkt zich door zijn grote kleurvariëteit en wint het op dat vlak van PMS als om kleurrijk drukwerk wordt gevraagd. Denk hierbij onder meer aan flyers, folders, brochures en magazines. Niet voor niets biedt PrintSelect voor deze drukwerksoorten alleen Full Color bedrukking aan. Vind jij het voor jouw drukwerk lastig kiezen? Laat je dan op maat adviseren door onze klantenservice.