Brochures, wat moet je weten?

Grofweg heb je bij het drukken van boeken 2 soorten producties; softcover en hardcover.
Een hardcover productie heeft een dikke kartonnen cover en een softcover productie (ook wel paperbackgenoemd) heeft een flexible cover.

 

Met betrekking tot softcover boeken of andere producties heb je de keuze uit verschillende soorten materiaal.
Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor eenzijdig gestreken sulfaatkarton (hier zijn ansichtkaarten van gemaakt, een ‘glanzende’ voorkant en een achterkant die ongecoat is, zodat er, in het geval van de ansichtkaart, ook op geschreven kan worden).
Je kan ook kiezen voor een papiersoort met een hoger grammage, bijvoorbeeld 300 gram.

 

Het voordeel van eenzijdig gestreken sulfaatkarton is, dat de buitenzijde heel glad is. Op de gladde zijde komen afbeeldingen beter uit. Ook is het goed af te werken met bijvoorbeeld glans of mat laminaat. De ongecoate binnenzijde is handig omdat het wat minder glad is, waardoor de lijm in de rug beter hecht.

Als je een cover materiaal gaat kiezen, is het in elk geval belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren:

  • Hoeveel pagina’s heeft je boek?
  • Uit wat voor papier bestaat het binnenwerk?
  • Door wie en hoe gaat je boek gebruik worden?
  • Wat wil je uitstralen met je boek?

Al deze punten zijn belangrijk om door te nemen voordat je het materiaal van de cover bepaalt. Je kan je namelijk voorstellen dat een boek met weinig pagina’s minder zwaar is dan een boek met juist heel veel pagina’s. Het is dan verstandig om voor het zwaardere boek ook een dikker cover materiaal uit te kiezen.

Wij adviseren om de cover altijd af te werken met een laminaat. De voornaamste redenen hiervoor zijn: het beschermt je cover tegen beschadigingen in het gebruik en het geeft een luxere uitstaling aan je boek. De kosten voor het aanbrengen van een laminaat zijn minimaal.
De voor en achterkant van de cover kunnen voorzien worden van flappen. Het voordeel daarvan is dat je er extra tekst op kwijt kan en je cover wordt wat steviger qua gevoel.

De meest voorkomende bindingen bij softcover boeken zijn garenloos gebrocheerd en genaaid gebrocheerd. Brocheren betekent dat je boek wordt nagesneden nadat het gebonden is.

Bij genaaid gebrocheerd wordt er bij de binding gebruik gemaakt van garen en lijm, hierdoor is de binding steviger en valt je boek mooier open. Met name bij gecoate papiersoorten wordt deze binding aanbevolen omdat hierbij alleen een binding met lijm minder stevig is.
Bij garenloos gebrocheerd wordt alleen lijm gebruikt, dit kan zowel hot melt, als PUR zijn.

Als je (nog) niet zo thuis bent in de verschillende cover mogelijkheden, kunnen wij je uiteraard ook helpen met de keuze van het juiste materiaal. Onze medewerkers weten precies wat de mogelijkheden zijn en ze helpen je graag met advies, zodat jij de juiste keuze kan maken.
Op ons kantoor in Duiven hebben we ook allerlei verschillende papiersoorten ,materialen en softcover boeken liggen, dus kom ook gerust langs om samen met ons de verschillende opties door te nemen.