Boeken, brochures, hoe maak jij ze!

Boeken met hard- of softcover, wat moet je weten?

 

Grofweg heb je bij het drukken van boeken de keus uit 2 typen uitvoeringen; softcover en hardcover.
Een hardcover heeft een dikke kartonnen cover, terwijl een softcover (ook wel paperback genoemd) een flexibele cover heeft.

 

Softcover

Bij softcover en andere producties heb je de keus uit verschillende soorten materiaal. Zo heb je onder meer de keus uit eenzijdig gestreken sulfaatkarton (hier worden bijvoorbeeld ansichtkaarten van gemaakt met een ‘glanzende’ voorkant en een achterkant die ongecoat is). Ook kun je kiezen voor een papiersoort met een hoger grammage, bijvoorbeeld 300 gram.

 

Het voordeel van eenzijdig gestreken sulfaatkarton: de buitenzijde is heel glad, waardoor afbeeldingen beter uitkomen. Ook is het materiaal goed af te werken met bijvoorbeeld glans- of matlaminaat. De ongecoate binnenzijde is minder glad, waardoor de lijm in de rug beter hecht.

 

Keuzefactoren

Als je een covermateriaal kiest, is het in elk geval belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren:

 

Hoeveel pagina’s heeft je boek?

Uit wat voor papier bestaat het binnenwerk?

Door wie en hoe gaat je boek gebruikt worden?

Welke uitstraling vind je belangrijk?

 

Hoe meer pagina’s, hoe beter het is om te kiezen voor een wat dikker covermateriaal. PrintSelect.nl adviseert je om de cover altijd af te werken met een laminaat: het beschermt je boek tegen beschadigingen én het krijgt een luxere uitstraling. De bijkomende kosten voor mat- of glanslaminaat zijn overigens minimaal, dus wat houdt je tegen? 
 

De voor- en achterkant van de cover kun je ook laten voorzien van flappen. Het voordeel daarvan is dat je er extra tekst op kwijt kunt én je cover wordt gevoelsmatig wat steviger.

 

Bindingen

De meest voorkomende bindingen bij softcover boeken zijn garenloos gebrocheerd en genaaid gebrocheerd. Brocheren betekent dat je boek wordt nagesneden nadat het gebonden is.

Bij genaaid gebrocheerd wordt er bij de binding gebruik gemaakt van garen en lijm, hierdoor is de binding steviger en valt je boek mooier open. Met name bij gecoate papiersoorten wordt deze binding aanbevolen, omdat in dit geval een binding met lijm minder stevig is. Bij garenloos gebrocheerd wordt alleen lijm gebruikt, dit kan zowel hot melt, als PUR zijn.

 

Advies bij je keus

Ben je (nog) niet zo thuis in de verschillende covermogelijkheden, dan adviseren wij je graag. Onze vakkundige medewerkers weten precies wat alle opties zijn en wat de juiste materiaalsoort en afwerking is voor jouw creatie.
 

Op ons kantoor in Duiven hebben we ook allerlei verschillende papiersoorten, materialen en softcover boeken liggen, dus kom gerust langs om samen de opties door te nemen. De koffie staat voor je klaar!